- Fantastiskt stort, och bra för självförtroendet, strålar Thomas Wiede, Tomas Finné, Pontus Thuresson och Frida Arvidsson i Halmstad Petank med bucklan från Europacupen i famnen. Foto:JS media

 

Nu sprids stjärnglans över Ståhl-hallen i Halmstad.

Det är mycket grattis och ryggdunk för laget som gjort vad inga andra lyckats med tidigare. Vunnit svenska cupen, tagit hem elitserien och spelat final i Europacupen.

- Jättekul med så mycket uppskattning, nu har vi fått blodad tand, säger Frida Arvidsson, en av Hamstad Petanks framgångsrika spelare.

Det är veckan efter europaäventyret i tyska Rastatt och Halmstad Petank har en av sina två sedvanliga träningskvällar i boulehallen. Men inget är sig ändå riktigt likt. På ett bord i kafeterian står tre gnistrande bucklor. Och ikväll vill många byta några ord med Sveriges bästa boulespelare.
- Nu får vi i första hand försöka inrikta oss på att försvara äran, att vi blivit lite respektingivande tror jag nog ändå kan vara en fördel för oss framöver, säger Pontus Thuresson, lagets coach som spelat boule sedan han var nio.
Detta tack vare att någon kom till hans skola och slog ett slag för boule. Annars har de flesta i Halmstad Petank antingen hamnat på boulebanan i sällskap med föräldrar eller, som Frida Arvidsson, via sin boulespelande pojkvän.
- Jag föll för boule också, och våra framgångar är ju ingen nackdel för intresset precis, säger hon.
En gemensam nämnare för Halmstad Petank är att man sedan flera år spelat i samma konstellation.
- Det har gjort oss sammansvetsade, vi är bra på att stötta varandra och har dessutom väldigt roligt ihop, säger Thomas Wiede som frånsett lagsuccén också blev svensk singelmästare när SM avgjordes i juni i år.
Han är för övrigt den ende i laget som passerat 40. Vilket otvivelaktigt inger förhoppningar om framtiden för stjärngänget där de flesta är under 30. Den som hävdar att boule bara är en pensionärssport bör ta en tur till Halmstad.
- Vi var nog det yngsta laget i Europacupen, en av italienska spelarna var 58 år, med tanke på hur bra han var så känns det ju inte så dumt att ha några år på sig, säger 29-årige Tomas Finné som också är ordförande i klubben.
Vilken för övrigt startades av hans pappa redan 1983.
- Året efter var jag sex år och tävlade för första gången, så man har ju ändå hållit igång ett tag, konstaterar han.
Men det är inte enbart mångårig träning och erfarenhet som skapar ett bra lag. Det återkommer man till under försöken att fånga ingredienserna i succéreceptet:
- Att känna sina medspelare betyder mycket, en god sammanhållning är väldigt viktig, tycker Frida Arvidsson och Carina Nilsson.
Lagcoachen Pontus Thuresson instämmer och tillägger:
- Vi har blivit ett sammansvetsat gäng, i ett lyckat lagbygge måste folk funka ihop och det gör vi, konstaterar han.
Bra spelare och en bra lagkombination således. Förutsättningarna för att bli ännu bättre finns helt klart men då krävs också allt tuffare motstånd.
- Att spela på större och fler internationella tävlingar gör att man utvecklas. Ute i Europa är man rätt så självsäkra, spelarna har hög träffprocent, där ligger vi efter, anser Tomas Finné.
- Det gäller att träna mycket och spela mot andra bra spelare, fyller Pontus Thuresson i.
Även om siktet är inställt på att ta sig till Europacupen även nästa år underskattar nog ingen svårigheterna på vägen.
- Detta kan nog bli svårt att göra om, fast försöka ska vi, säger Thomas Wiede och skjuter ännu en träff på första träningspasset efter finalen och fjärdeplatsen Europacupen.

Jan Söderlind