Lottas fårbilder omsätts oftast på torget av maken Mats. Foto:JS media

 

Vare sig Lotta eller hennes man Mats kunde ana vad som väntade efter semestern på ön där en fårhjord gick och betade.
Där, för tio år sedan, hittade Mats på sina första fårformuleringar. Medan Lotta ritade de första bilderna.
Idag är fårtavlorna enormt populära. Frånsett att de räddat familjens ekonomi har fåren också svetsat samman paret Keyet.


Många har säkert lekt med ramsan "Får, får,får?". Det var också så det började för Lotta och Mats.
– Vi hade sett alla klippor och gamla husgrunder på ön då Mats började leka med ordet får, vart vi än såg fanns det får, vi räknade till 46 stycken på den lilla ön, berättar Lotta Keyet.
På så vis blev Får i kål snabbt Får i hål. Vilket fortsatte med Får i mål och en klassisk rätt – fast med ett annat instrument – Fårgitarr…
Till formuleringarna började Lotta rita och färglägga bilder. Allteftersom nya underfundiga ord kom till växte även högen med fårbilder. Slutligen tillräckligt stor för att i mitten av 90-talet ställas ut på några gallerier i Göteborg, Halmstad
och Kivik.
Men det var först när fåren hamnade på marknader och torg som de också upptäcktes och vann mångas hjärtan. I vart och vartannat hem i Varberg hänger Lottas fårbilder. Men några har också hamnat på andra sidan jordklotet. För att inte tala om alla tyska turister som funnit bilderna exotiska.
Själv minns Lotta Keyet tydligt lördagen den 22 mars 1997 då hon för första gången plockade upp några fårtavlor ur en liten låda på Varbergs torg.
– Det var himla pinsamt, alldeles för mycket folk gjorde att det kändes lika nervöst som att gå upp på en scen, berättar hon.
Att hon överhuvudtaget stod där berodde helt enkelt på att familjens ekonomi var körd i botten. Ingen av makarna hade något jobb och a-kassan var slut för länge sen. Torget var värt ett försök, även om garvade knallar inte gav henne några större förhoppningar.
–Men jag sålde tre bilder första gången och var 65 kronor rikare än när jag kom dit, berättar hon.
Epitetet "fattig konstnär" är ingen överdrift i Lottas fall:
– En gång när vi inte hade ett nickel räddade oss en mamma som kom med sina barn först bara för att titta men sedanköpte flera bilder.
– Det räckte både till ägg och bensin hem, fnissar hon.
Såväl Lotta som Mats är uppväxta i städer. Hon i Stockholm och han i Karlskrona. De träffades på folkhögskola i Leksand i början av 80-talet. Båda hade konstnärliga ambitioner. Han ville bli författare, hon konstnär.
De drömmarna gick dock inte ihop med en dyr lägenhet i Varberg dit de sedan flyttade för att "Västkusten kändes rätt".
– Då blev det billigare att hyra en stuga på landet, vi trivs långt från grannar, säger Mats Keyet.
Vilket också ger barnen fritt spelrum från huset i slutet av grusvägen ända ner mot Viskans strand.
– Vi ville förstås att de skulle ha det bra, därför valde jag också att stanna hemma med dem, förklarar Lotta Keyet.
Maken Mats försörjde familjen genom tillfälliga arbeten på antikvariat och som chaufför på bokbussen. Varvat med skrivande.
Men det tar tid att skriva böcker, och inkomsterna blir därefter.
– Jag har ju fått en del stipendier, men pengarna räckte ju inte i längden, säger han.
För några år sedan blev läget ohållbart. För Mats och Lotta var socialbyrån inte att tänka
på, de var fast beslutna att klara av det liv de nu valt att leva.
Räddare i nöden blev de små fåren med sina mäktiga känslor och filosofiska funderingar.
– I början gjorde vi allt själv, jag ramade bilderna, Lotta sålde dem på torget, berättar Mats som i dagarna startat ett eget förlag.
Fortfarande jobbar de dock tillsammans fram nya idéer om vad deras får ska
hitta på.
– Att spåna fram nya bilder är roligast. Då sitter Mats och jag, fårskallar som vi är, och har jättekul, berättar Lotta.
Paret har till dags dato skrapat ihop 103 fårtitlar, de flesta av dem tryckta i 350 exemplar vardera. Inte en enda hänger dock på deras egna väggar. Men undangömda väntar de i tusental på Lottas färgläggning.
Förr gjorde hon jobbet innan de två pojkarna kom hem från Montessoriskolan i Varberg. Men nu far Mirika, 2 år, hela tiden runt bland färgerna.
Dessbättre har pojkarna inget emot att sysselsätta Mirika för att mamma ska få jobba. Ett noggrant schema är också tejpat på väggen som berättar om Alexis och Isaacs övriga sysslor. Vilka dagar de ska bära in veden, diska och laga maten.
– Jag är ju egentligen hemmafru, det är först när pengarna tagit slut och paniken närmar sig som jag sätter igång. Då gäller det att familjen är organiserad, det kan bli jobb både dag och natt, berättar Lotta.
Ett fall framåt för "fårfamiljen" är att de nu skaffat egen hemsida på Internet. Samt ett deras bilder börjat säljas av en butik i Varberg. Det har givit mer tid åt själva skapandet och just nu är Mats och Lotta i full färd med att färdigställa boken "Fåryra" tillsammans.
– Egentligen borde man ju ha mardrömmar om får, men vi tycker faktiskt att det fortfarande är lika roligt, säger Mats Keyet och får bifall av hustrun Lotta.

Faktaruta

Namn:
Lotta Keyet
Ålder: 37 år
Familj: Maken Mats, barnen Mirika,2, Alexis, 10 och Isaac 14 år.
Bor: Sannagård (Två mil nordost om Varberg)
Antal fårmotiv: 103
Egen favorittavla: "Fåramåre"
Fårpriser: Från 110:- för 5,5 x 5,5 till 1 800:- för 50 x 65
Senast lästa bok: "Brev till en hembygdsgård" av Stig Claesson
Favoritkonstnär: Kristina Anshelm

Text: Jan Söderlind
Foto: JS media