Annika Häggkvist förevigar turisterna under utflykten. Bilder som de kan köpa med sig. – Det gäller att utnyttja alla möjligheter till inkomster, men det är frivilligt om de vill ha kort eller inte, säger hon.

 

För tre år sedan åkte tvåbarnsmamman Annika Häggkvist,32 år, från Sundsvall på en veckas charterresa till Turkiet.
Ombord på turistbåten Kismetim, ”mitt öde” på svenska, sökte hon en stunds svalka i likhet med många andra turister. Skillnaden blev att Annika i dag är ägare till den 18 meter långa båten. Och gift med en av dess muslimska besättningsmän.


En veckas avkoppling från restaurangjobbet i Sundsvall var ungefär vad Annika Häggkvist förväntade sig den gången för drygt tre år sedan. Hon kom till turistorten Alanya på den turkiska sydkusten. En liten stad som de senaste 15 åren utvecklats till ett populärt resmål där hotellen trängs längs Atatürk Boulevard.
Förutom tyska, svenska och holländska kan man nu även höra både ryska och estniska från solstolarna vid stranden eller från försäljares standardfraser i basarerna där man förr eller senare ofelbart hamnar. Hit kommer mängder av turister från olika delar av Europa. Stadens 90 000 bofasta invånare blir mångdubbelt fler vid denna tidpunkt på året.
Här är det nämligen garanterat regnfritt – och varmt.
– Uppåt 50 grader ibland i juli, då är det bara skugga som gäller, vet
Annika Häggkvist.
Ett sätt att få svalka är helt enkelt att ge sig ut på havet.
Det var också precis vad Annika gjorde den gången för drygt tre år sedan. Hon hoppade på en av de många turistbåtarna som ligger på rad i hamnen. Ända tills de varje morgon fylls med turister som fraktas ut på öppna vattnet.
– På båten jobbade en kille som hette Yusuf, vi började snacka och blev hemskt bra kompisar, berättar hon.
Men det stannade inte vid någon ordinär semesterromans. För väl hemma i Sundsvall igen kunde hon inte släppa tankarna på Yusuf Kocadag.
– Han bodde ihop med en annan tjej då, och jag hade min familj och mitt liv i Sundsvall, men jag måste bara tillbaka hit ändå, fortsätter hon.
Så blev det också. Först flera charterresor. Ifjol flyttade dock Annika Häggkvist helt enkelt ner till Alanya. Tillsammans med Yusuf köpte hon en lägenhet på 85 kvadratmeter i utkanten av staden för 200 000 svenska kronor. Och hon lyckades även få lån till båten Kismetim som gick loss på en miljon kronor.
– Men vi fick gifta oss först, annars hade det inte varit tillåtet för mig att driva företag här, förklarar Annika Häggkvist.
Ett inte helt självsvåldigt beslut då en muslimsk familj kan ha många synpunkter på en blivande sonhustru.
– Jag känner mig respekterad, Yusufs pappa och mamma tycker nog att jag är en driftig kvinna, dessutom försörjer vi ju även dem, konstaterar hon.
Inte heller äktenskapet, de gifte sig borgerligt, med en muslim har blivit
särskilt problematiskt:
– Men om han varit det minsta mer troende så hade vårt förhållande nog inte hållit, tror hon.
Denna klara morgon, som lovar en ännu en varm dag, lotsar hon vant in ett 50-tal personer ombord på turistbåten Kismetim. Många är svenskar men även norrmän, ryssar, holländare och tyskar finns med i gruppen. De flesta av dem intar omedelbart soldäck. Några dröjer sig dock kvar nere i båtens bar. I utflyktspriset 200 kronor ingår nämligen allt vin, öl eller sprit som törsten kan tänkas kräva. Liksom lunchen senare på dan.
Som det gamla piratfäste Alanya varit en gång i tiden vid Taurusbergens södra utlöpare går förstås båtfärden först mot ”piratgrottan”. Många hoppar i för att simma in i detta historiska svarta grotthål. Ett mer våghalsigt äventyr väntar dock runt nästa krök. Vid detta stopp gäller att simma fram till berget, klättra 20 meter upp, krypa in i grottan som sträcker sig tvärs igenom klippan. Samt hoppa ner på andra sidan där båten då lagt till.
– Christoffer gjorde det i går, han har blivit hemskt duktig, berömmer Annika sin sexåring som alltid hänger med mamma på jobbet.
Ofta är andra barn med på turerna och de lekkompisarna uppskattas mycket
av Christoffer.
Desto större är avståndet till nioåringen Victor. Han bor med sin pappa i Sundsvall.
– Så fort sommarlovet börjar kommer han ner, det känns svårt att inte ha träffat honom på länge, om hans pappa inte ställt upp till hundra procent hade det ju aldrig gått. Han lägger också sin semester härnere liksom min övriga familj, berättar Annika.
Att privatlivet bör klaffa förstår man efter att ha följt Annika Häggkvist i hasorna en normal arbetsdag. Redan klockan sju på morgonen är hon i full färd att förbereda dagens tur. Det blir yviga diskussioner på turkiska om upplägget för dagen. När båten så lagt till vid fyrasnåret på eftermiddagen, och passagerarna bara längtar efter vätska och vila, väntar nya uppdrag för Annika Häggkvist. Orkar inte sexåringen Christoffer mer får Yusefs syster rycka in som barnvakt.
– Nu gäller det att ragga kunder till nästa tur, man kommer nog inte i säng före midnatt i dag heller, spår hon skrattande.
På de hotell och restauranger resebolagen har kontrakt med är Annika Häggkvist portförbjuden. Konkurrensen om turisterna är stenhård. Många som åker med på hennes turistbåt träffar hon istället i en liten kvartersbutik som drivs av
deras kompisar.
– Därför ville vi köpa ett hotell med restaurang, affären var nästan klar i våras men den ekonomiska krisen satte stopp, berättar Annika.
I februari i år blev Turkiets ekonomiska problem akuta. Regeringen tvingades låta sin valuta liran flyta vilket över en natt reducerade dess värde med 30 procent.
När Allas träffar Annika Häggkvist i maj har landets penningvärde i det närmaste krympt till hälften. Bara några veckor tidigare gick tiotusentals företagare runt om i Turkiet ut i protester som resulterade i omfattande polispådrag och oroligheter.
– Landets ekonomi är ett stort problem när man driver företag härnere, men å andra sidan är det ju betydligt billigare jämfört med hemma, säger Annika som har sex anställda.
Och tillströmmande turister, svenskar exempelvis, har inget emot att de får mer för sina kronor. Faktum är att Turkiet tillhör ett av de få semestermål där svensken blivit rikare, trots kronans minskade värde på senare tid.
Därför har inte heller Annika Häggkvist några planer i dagsläget på att flytta hem. Snarare då utöka verksamheten.
– Så länge det funkar så här bra fortsätter jag härnere. Det är så kul när folk återkommer hit och ropar mitt namn från stranden, en del har ju varit här hur många gånger som helst.
Framåt november packar dock paret sina väskor och styr kosan mot Sverige och Sundsvall. Där väntar deras andra lägenhet på dem. Och vinterjobb för Annika på någon av stans restauranger tills de i mars likt flyttfåglar styr söderut igen.
Arrangemanget som innebär fyra månader av snö och minusgrader har hennes man Yusuf Kocadag, 30 år, inte alls något emot:
– Jag åker skidor, det är också jättekul, säger han och dyker än en gång i det lika varma som förföriskt blåa vattnet.

Text: Jan Söderlind
Bild: JSmedia