Elektriker på topp. Leif Johansson, 32 år, i Varberg är en av landets absolut mest framgångsrika idrottsmän. Han har vunnit 29 guldmedaljer när SM i rodd avgjorts.

 

Elektriker på heltid och elitidrottsman.
Leif Johansson i Varberg har de senaste åren lyckats kombinera sitt arbete med att hålla sig kvar som landets obestridlige roddarkung. På sensommaren växte hans guldsamling till 29 SM-medaljer.
– Jag lever väl på gamla lagrar, men det gäller att ständigt underhålla sin fysik, säger Leif vars vakna tid uppfylls av jobbet, träningen och tävlingen.

Bara under senaste året kan han summera 650 träningstimmar. I snitt nästan två timmar dagligen – året om.
– Fredagar brukar jag vila, men annars är det full fart i båten, så länge vattnet inte frusit. Sedan blir det löpning, styrketräning, skidor, cykel och sådant, berättar han.
Under merparten av sitt 32-åriga liv har rodden dominerat hans fritid.
Bara sju år gammal hängde han nämligen med sin kompis vars pappa var aktiv inom roddklubben i Varberg. Sedan den dagen har de smäckra båtarna varit Leif Johanssons ständiga följeslagare.
– Då fick jag också tävla för första gången, och det var ju väldigt roligt, minns han.
Även om också brottningen stred om hans gunst avgick till slut rodden med segern och som 18-åring tog Leif sina första årtag för juniorlandslaget.
– Man siktade ju mot att få ro i riktiga landslagskläder, men det dröjde några år, berättar han.
Vid det laget hade han också sitt yrkesval klart för sig.
Efter en prao i nian på Elektro-Emanuel i Varberg är han nu sedan länge anställd på detta företag. Mest i jobb på entreprenader, inte sällan som ledande montör
på byggena.
– Jobbet tar ju en hel del kraft och energi, jag tror inte det vore möjligt att hålla världsklass och jobba heltid, säger han.
Under delar av 90-talet var även Leif Johansson tjänstledig i perioder för träningens skull. Flera gånger stod han överst på prispallen i Nordiska Mästerskap. Och på VM i Frankrike 1997 blev det en femteplacering. Satsningen mot den absoluta världstoppen inom den tredje största OS-idrotten var inledd. Men sådant kostar pengar, vilket är en bristvara inom rodden.
Om det däremot gällt tennis, golf, hockey eller liknande mer penningstinna idrottsgrenar hade Leif Johansson utan tvekan varit en rik man i dag.
– Han hade varit mångmiljonär, men rodden har inte gett honom en krona i prispengar, bara kostnader, säger Kenth Nordh, generalsekreterare på
Svenska Roddförbundet.
Han är lyrisk över att Leif Johansson, trots heltidsjobb, fortfarande är en av landets mest framgångsrika idrottsmän på nationell nivå:
– Det är helt enklet fantastiskt, Jag kan bara komma på en annan sport där
någon vunnit fler SM-guld, Leifs prestationer är så gott som oslagbara, fastslår Kenth Nordh.
Redan som 28-åring, på toppen av sin karriär, tvingades dock Leif Johansson börja trappa ner – av rent ekonomiska skäl:
– Jag hade helt enkelt inte hade råd. Resor, mat och logi kostade för mycket i förhållande till inkomsterna eftersom jag jobbade deltid för träningens skull, berättar Leif Johansson som uppskattar att han satsat flera hundra tusen kronor på sitt slit bakom årorna.
Det innebär dock inte att han ångrar valet av sport:
– Nej, när allt stämmer, när roddarna blir ett med båten är det en enorm tillfredsställelse. Och man får dessutom väldigt många naturupplevelser på köpet, säger han.
I rodden finns sex klasser, från singelrodd till åtta man i båten. Leif Johansson har tävlat i dem alla men skattar lagrodden högst.
– Då krävs att man även är samspelt med sina lagkamrater, rodd är ju en
mycket teknisk sport och det behövs väldigt mycket träning innan allt fungerar, berättar han.
Särskilt med klubbkamraten Tobias Elgh, även denne utbildad elektriker men numera idrottsinstruktör, har båten skjutit omåttlig fart. I slutet av augusti tog de nya SM-guld i tvåmansrodd. Leif Johansson spädde också på sin skörd med ytterligare två guld i andra klasser.
Och sådant sporrar till fortsatt slit bakom årorna. Det förnekar han inte då Elektrikern träffar honom denna vackra höstkväll vid roddklubbens högkvarter på Getterön i Varberg. Klubben där han för övrigt är ordförande fast han tävlar för grannstaden Falkenbergs roddklubb ”där eliten finns”.
– Än tänker jag nog inte sluta, men nu är ju SM målet varje år. Fast man får ju träna mer förstås, det gäller ju att försvara sin plats i klubblaget, säger han.
Trots all den tid han lägger ner på rodden har sporten inte blivit liktydig med
hela tillvaron:
– Rodden får inte bli hela ens liv i huvudet, man måste hålla distans till det
och kunna koppla av. Men när man ror gör man det till 100 procent, säger
Leif Johansson.
Något som elektrikern och roddaren Leif Johansson otaliga gånger bevisat –
med besked.

Jan Söderlind


Leif Johansson arbetar sedan han blev färdig elektriker på Elektro-Emanuel i Varberg. Trots heltidsjobbet är han landets framgångsrikaste idrottsman i rodd.
Foto: JS media

Roddfakta
• Det finns 6 000 aktiva roddare i Sverige:
• Distansen är alltid 2 000 meter
• Man tävlar i sex olika klasser
• Med två åror: Singelsculler, dubbelsculler och scullerfyra
• Med enkelåra: två utan styrman, fyra utan styrman och åtta med styrman.