Fullt ös! Ortopeden Björn Jacobson på sjukhuset i Varberg leder sin gympagrupp sedan över 30 år. En timme varje onsdagkväll.

 

 

Svetten stänker. Rolling Stones svänger skönt ur högtalarna. Det är armhävningar, situps och mängder av övningar med eller utan hantlar och stänger. I tufft tempo driver ortopeden Björn Jacobson på Varbergs sjukhus sin gymnastikgrupp av och an över det gröna linoleumgolvet. Vilket han nu gjort varje vecka de senaste 30 åren!

Med tiden blir det inte mindre viktigt att hålla sig i trim. Det har förstås Björn Jacobson en djup insikt i via sitt jobb. Men han är också genuint intresserad av idrott. Exempelvis är han lagläkare för framgångsrika innebandylaget Warberg. Och som yngre spelade han hockey i vad som sedan skulle bli Jönköpingslaget HV 71. Cykling är en annan specialitet; vad sägs om Vättern runt 15 gånger, 43 mil i sträck i norra Europas högsta bergsmassiv Jotunheimen - med 11-procentiga uppförsbackar - eller en nätt cykeltur till Spanien med kollegan Per Jemsby för några år sedan.
- Att cykla är bra, motion är viktigt för muskler och leder, för att inte tala om själen, konstaterar Björn Jacobson vilket ju också ligger i linje med landstingets allmänna friskvårdspolicy.
Strax efter fem denna onsdag stegar han som vanligt iväg mot sjukhusets idrottshall. Nu med Ginsten i släptåg. Där väntar redan deltagarna på att få ge sina kroppar en dryg timmes genomkörare. Inte bara anställda vid sjukhuset utan exempelvis också Per Jemsby, överläkare i Kungsbacka, Ulla Åberg, personalstrateg i närsjukvården och Lise-Lotte Österling sjuksköterska på Håstens vårdcentral.
- För mig är det andra gången i den här gruppen, det är skoj men tufft. Träningsverken efter första passet har i alla fall börjat ge sig, flåsar hon.
Merparten har dock ett mångårigt förflutet i gymnastikgruppen.
- Sedan1985 har   jag nog inte missat många gånger. Vissa övningar är väl på gränsen till det man klarar numera, men man piggnar till, det är skönt att röra sig, konstaterar Per Jemsby.
En av de verkliga veteranerna är Arne Carlsson på teknisk service som varit med från start.
- Nu skulle det nog inte gå att vara utan gympan, tror han.
För Björn Jacobson började det hela då han och studentkamraten Leif Swärd (numera engelska fotbollslandslagets läkare) gjorde AT-tjänst på sjukhuset i Varberg hösten 1977.
- Klinikchefen Herbert Sunsel var idrottsintresserad och drog in oss i ett projekt där anställda erbjöds ta dykcertifikat. Medan min kollega Leif fick ta hand om simningen höll jag i uppvärmningen, berättar han.
Sedan gick det av bara farten. Efter dykprojektet fortsatte gympaövningarna på sjukhuset med Björn som ledare.
- Det är kul, jag får ju själv motion och det är ett gott gäng, det sociala är inte minst viktigt, förklarar han sitt engagemang.
Och några planer på att lägga ner har han heller inte.
- Nej, så länge det kommer folk fortsätter jag, alla är välkomna och man kan ta det i sin egen takt, lovar en starkt svettindränkt ortoped och gympaledare; Björn Jacobson i Varberg.

Jan Söderlind